red cube with a blue quarter circle in the back
28/2/22

Waarom stijgt de verkoopprijs van IT-bedrijven nog steeds?

De prijzen van IT-bedrijven stijgen nog steeds. Volgens een onderzoek van Brookz betalen kopers bij het gemiddelde IT-bedrijf nu een EBITDA-multiple van 6,55. Een paar jaar geleden lag deze multiple op slechts 5,7. Lees in deze blog waarom de prijzen telkens blijven toenemen.

Geschreven door
Geert Hoedjes
Geschreven op:
28/2/22

Waarom stijgt de verkoopprijs van IT-bedrijven nog steeds?

Zes achtereenvolgende jaren is er een stijging te zien van het gemiddelde EBITDA-multiple (factor maal de operationele winst vóór belastingen, rente en afschrijvingen) die voor IT-bedrijven in Nederland wordt betaald.

Een belangrijke reden voor de snelle groei is de digitalisering van de samenleving. De wereldwijde digitalisering is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Winkelen, werken, leren: de overstap gebeurt in recordtijd tussen het fysieke en het digitale domein.

De pandemie van het coronavirus heeft de digitalisering verder versneld. Met de snelle groei van thuiswerken is onder meer de vraag naar hardware- en cloud oplossingen toegenomen. Door de tijdelijke sluiting van horeca en fysieke winkels zijn veel ondernemers in deze branches ook overgestapt naar online oplossingen en concepten. Dit heeft weer veel werk opgeleverd voor website- en applicatieontwikkelaars, hostingpartijen en IT-consultants. Het hele digitaliseringsproces moet veilig en betrouwbaar zijn, wat weer werk oplevert voor cybersecurity-experts. Deze digitalisering pakt ook beveiligingsproblemen aan.

Dankzij deze trends is de IT-sector een interessante markt voor strategische partijen en investeerders, waardoor de vraag en dus de prijs van dit soort organisaties toeneemt. Dit positieve sentiment in de IT-sector geldt zeker niet voor alle sectoren in Nederland. Zo kampen de evenementen- en horecasector bijvoorbeeld met dalende EBITDA-multiples.

Een andere reden voor de stijging van de gemiddelde EBITDA-multiple is het feit dat de marktomstandigheden zeer voordelig zijn. Er is voldoende kapitaal beschikbaar en de rentes zijn historisch laag, waarmee een ideaal investeringsklimaat ontstaat. Hierdoor zijn investeerders en strategische partijen meer dan ooit op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden.

Aangezien de IT-sector tijdens de crisis zijn bestendigheid heeft bewezen en goede vooruitzichten heeft voor de toekomst (het digitaliseringsproces zal de komende jaren doorzetten), staat deze sector voor veel partijen bovenaan de M&A-lijst.

Met de huidige marktontwikkelingen is het een goed moment voor ondernemers om een ​overdracht te overwegen. Zorg er tijdens een dergelijk proces echter voor dat u niet te veel focust op EBITDA-multiple. Er zijn veel verschillen in de waardering van bedrijven binnen een bedrijfstak, die afhankelijk zijn van een breed scala aan interne en externe factoren. Daarnaast is het ook sterk afhankelijk van de professionaliteit en kwaliteit van het verkoopproces, die bepalend zijn voor hoeveel een bedrijf uiteindelijk wordt verkocht. 

Bij euroMerger zijn wij gespecialiseerd in het begeleiden van succesvolle overnames en fusies. Wilt u weten hoe euroMerger u kan helpen met een waardebepaling van een bedrijf? Bekijk onze pagina hierover!

Meer artikelen: