red cube with a blue quarter circle in the back
10/10/21

Steeds vaker pre-exit bij bedrijfsoverdracht

Wat kan ik doen als ik mijn bedrijf wil overdragen, maar geen opvolger binnen de familie heb en mijn betrokkenheid bij de onderneming wil behouden? Steeds vaker zien wij dat de verkopende ondernemer een vitale veertiger of vijftiger is, die zijn vermogen veilig wil stellen, maar nog wel een betrokken wil blijven bij het bedrijf. In dat geval kan een pre-exit, in feite een voortijdige bedrijfsoverdracht, uitkomst bieden. Hoe werkt een pre-exit precies?

Geschreven door
Rutger Groenewegen
Geschreven op:
10/10/21

Steeds vaker pre-exit bij bedrijfsoverdracht

Pre-exit bij bedrijfsoverdracht

Bedrijfsoverdracht vergt veel tijd en aandacht. Logisch, het overdragen van uw bedrijf gaat niet over één nacht ijs. Het is belangrijk de (fiscale) structuur van uw bedrijf verkoopklaar te maken. Reken hiervoor zeker vijf jaar. Wie zeker weet dat de overdacht aan zijn of haar kinderen geen reële optie is en ook zeker weet dat een management buy-out niet aan de orde is, krijgt te maken met overname door een externe partij. In de onderhandelingen speelt de bedrijfswaardering een belangrijke rol, maar ook steeds vaker is de leeftijd van de ondernemer een punt van aandacht.

Toekomstig succes

Een ondernemer die ver tegen de pensioengerechtigde leeftijd aanzit, wil vaak de deal rondmaken en er vervolgens een streep onder zetten. Dit kan voor de nieuwe eigenaar reden zijn om op de verkoopprijs te drukken. Het moet immers nog maar blijken of medewerkers en klanten blijven, met andere woorden, of het bedrijf in de toekomst succesvol kan worden voortgezet. Om die reden is steeds vaker sprake van een pre-exit, zéker als de overdrager nog ver van de pensioengerechtigde leeftijd verwijderd is en genoeg motivatie en energie heeft om in het bedrijf te blijven steken.

Betrokken blijven

Bij een pre-exit stelt u door verkoop van een deelbelang in de onderneming een deel van uw zakelijke vermogen veilig, maar blijft u ook voor deel bij het bedrijf betrokken. Samen met de nieuwe eigenaar bouwt u aan de nieuwe toekomst van het bedrijf. De kans is groot dat het bedrijf u méér oplevert, als u het uiteindelijk definitief en volledig verkoopt. Het is belangrijk dat er sprake is van een goede match, zowel financieel als op het persoonlijke vlak. U moet het immers uiteindelijk samen met de nieuwe eigenaar eens worden over de koers van uw onderneming.

Optimale procesbegeleiding

Wij zien dat geen enkele bedrijfsoverdracht hetzelfde is. Samen met collega-specialisten werken wij naar een optimaal verkoopresultaat. Het is soms een uitdaging om de verschillende verwachtingen bij elkaar te brengen. Soms gaat het soepel, soms wat moeizamer; dat is het speelveld waarbinnen wij werken. We begeleiden het proces en kijken verder dan de zakelijke aspecten alleen. Logisch, want bedrijfsoverdracht is óók een emotioneel verhaal.

Bent u geïnteresseerd in een pre-exit of heeft u vragen over onze werkwijze bij een bedrijfsoverdracht? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee!


Meer artikelen: